Reklama

Reklama

Reklama

Kasia Cichopek i inne gwiazdy wiedzą, jak sobie dogodzić. Poznajcie ich przepisy

Jesień, a wraz z nią chłód i szybko zapadający zmrok skłaniają nas do zaszycia się pod kocem z kubkiem gorącej herbaty w dłoni. Idealnie do takiego zestawu pasuje szarlotka. Okazuje się, że niektóre celebrytki nie tylko lubią ją jeść, ale też piec. Sprawdzamy, jak to klasyczne ciasto robią Sonia Bohosiewicz (46 l.), Katarzyna Cichopek (40 l.) oraz Ewa Wachowicz (52 l.).

Była miss Polski i prowadząca oraz producentka programu telewizyjnego "Ewa gotuje", Ewa Wachowicz, jest jednocześnie popularną autorką książek kulinarnych. Jak wiele razy podkreślała w swoich wypowiedziach, w kuchni ceni sobie sezonowość. Z tego względu często sięga po składniki, które ma pod ręką o danej porze roku. Na swoim instagramowym profilu ostatnio podzieliła się z obserwatorami sposobem na jabłkowe słodkości.


Zamiast klasycznej szarlotki w tym roku postawiła na jabłka w szlafrokach. Jak je przygotować? Przepis można znaleźć na jej stronie internetowej. Jest bardzo prosty! Wystarczy obrać ze skórki jabłka i wydrążyć ich gniazda nasienne. W ich miejsce nałożyć konfitury, a całe jabłka opatulić płatem kruchego ciasta. Na koniec posmarować białkiem jaja, posypać płatkami migdałów i upiec na złoto.

Reklama


Wśród przepisów, które Ewa Wachowicz udostępnia na swojej stronie, można znaleźć także receptury klasycznych deserów z jabłkami w roli głównej. Są to m.in. miniszarlotki i szarlotka na rubinoli, a więc owocach konkretnej odmiany jabłoni. Wśród pomysłów na jesienne słodkości nie brakuje też tradycyjnych ciast o obcym rodowodzie takich jak austriacki apfelstrudel czy francuska tarta Tatin.


Sonia Bohosiewicz, czyli leniwa żona w kuchni? Szybka szarlotka!

Przepis na szarlotkę, którym przed laty podzieliła się na Instagramie aktorka Sonia Bohosiewicz, do dziś jest wielkim hitem. Nic dziwnego - przygotowanie tego deseru zajmuje naprawdę niewiele czasu, ponieważ nie trzeba zagniatać ciasta przed pieczeniem. Recepturę na tzw. leniwą żonę, dostała od swojej teściowej, Zofii Nasierowskiej - słynnej portrecistki i autorki książki "Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla początkujących i zaawansowanych".

Ciasto, nazywane przez aktorkę "leniwą żoną", jest też znane jako "szarlotka sypana". Jego przygotowanie jest niezwykle proste. Jak czytamy w poście Soni Bohosiewicz, wystarczy zmieszać ze sobą suche składniki, a więc cukier, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Następnie układać naprzemiennie warstwami w wysmarowanej masłem formie suchą mieszaninę i kawałki obranych jabłek. Na wierzch wystarczy utrzeć zmrożone masło, a potem wszystko upiec.


Sonia Bohosiewicz w poście podpowiada: "Widelczykiem karmić osoby ukochane. Pierwszy kęs podać osobiście i poprosić o zamknięcie oczu dla skupienia się na smaku, chrupkości i jędrności... Nie może nie wyjść!!!!".

Ten przepis szybko podbił serca i żołądki fanek aktorki. Znalazł się nawet w jej książce "Leniwa żona", będącej zbiorem przepisów na dania szybkie i proste w przygotowaniu, w tym desery, np. dietetyczny sernik czy ciastka Kaśki.

Katarzyna Cichopek i jej desery z polskich jabłek

Aktorka i prowadząca program "Pytanie na śniadanie" od dawna podkreśla w swoich mediach społecznościowych, że ceni rodzime smaki i dania wykorzystujące regionalne produkty. W 2020 roku była nawet ambasadorką jabłek grójeckich, a więc owoców polskiej odmiany jabłoni posiadających ChOG, czyli Chronione Oznaczenie Geograficzne. W tamtym okresie na jej koncie instagramowym można było znaleźć posty promujące te owoce oraz przepisy na dania z jabłkami.


Jabłka grójeckie pojawiły się na jej instagramowym profilu kilkukrotnie. Aktorka z pomocą córki przygotowała z nich m.in. kruche ciastka z ciasta francuskiego i prażonych jabłek z cynamonem, a także świąteczną tartę na kruchym spodzie z cienko krojonymi plastrami jabłek. Przepisy na oba desery są proste, a przygotowanie ciasta do pieczenia zajmuje niewiele czasu.

Do ciastek z pieczonymi jabłkami najlepiej wykorzystać gotowe ciasto francuskie o dobrym składzie, a więc z masłem, a nie utwardzanymi tłuszczami roślinnymi. Na pocięte kawałki ciasta układa się jabłka podprażone na maśle z cynamonem oraz cukrem i zapieka.

Tarta świąteczna Katarzyny Cichopek bazuje natomiast na kruchym cieście, którym wykłada się niską, okrągłą formę do tart. Na ciasto wystarczy ułożyć pokrojone w cienkie plastry jabłka i zapiekać. Jak zapewnia aktorka: "Cały dom pięknie pachnie pieczonymi jabłkami!".

Zobacz też:

Jak Anna Lewandowska dba o włosy?

Kasia Cichopek poznała nową partnerkę Hakiela! Postawiła warunek!

Magda Gessler zaszalała ze stylizacją! Tak wybrała się na spacer z ukochanym. Nie za zimno?

Wielkie zmiany u Ewy Wachowicz. "Córka wyfrunęła, ale mam się kim opiekować"



pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Katarzyna Cichopek | Sonia Bohosiewicz | Ewa Wachowicz

Reklama

Reklama

Reklama