Wielkanocne mazurki Anny Lewandowskiej - bez glutenu i laktozy
Mazurek na wielkanocnym stole to polska tradycja, jednak babcine przepisy najczęściej zawierają składniki, których nie możemy lub chcemy spożywać. Chodzi tu przede wszystkim o mąkę pszenną (źródło glutenu) oraz nabiał, który zawiera laktozę. Anna Lewandowska od wielu lat specjalizuje się w zdrowym odżywianiu. Trenerka chętnie dzieli się sprawdzonymi przepisami na dania oraz desery oparte na naturalnych produktach, które nie zawierają glutenu, ani laktozy.
Dla wszystkich, którzy nie chcą rezygnować ze świątecznych słodkości, a nie mogą cieszyć się tradycyjnymi wypiekami, żona gwiazdora FB Barcelony Roberta Lewandowskiego, przygotowała przepisy na dietetyczne mazurki.
Mazurek daktylowo-czekoladowy według przepisu Anny Lewandowskiej
Jak się okazuje, mazurki to jedne z ulubionych świątecznych słodkości Anny Lewandowskiej. Na swoim blogu napisała:
Mazurek obok babki to kolejne tradycje ciasto przygotowywane przeze mnie w okresie świąt Wielkanocnych. Dziś proponuję Wam zdrowszą wersję tego pysznego ciasta - mazurek daktylowo-czekoladowy w wersji fit.
Składniki, które są potrzebne do przygotowania mazurka z daktylami i kakao Anny Lewandowskiej to:
Ciasto: 100 g mąki owsianej, 100 g mąki ryżowej, 30 g mąki kukurydzianej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 80 ml oleju kokosowego i 70 ml syropu klonowego lub miodu.
Nadzienie: 1 szklanka daktyli, 2 łyżki kakao, 1 puszka mleczka kokosowego, migdały (kilka sztuk). Inne bakalie do dekoracji.
Wykonanie: składniki na ciasto dokładnie mieszamy i zarabiamy z nich ciasto. Wykładamy nim płaską foremkę i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach C. Daktyle moczymy w gorącej wodzie, a gdy zmiękną blendujemy z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami. Masę rozprowadzamy na upieczonym spodzie. Dekorujemy czekoladą i bakaliami.
Zobacz także: więcej przepisów na wielkanocne mazurki
Tu mamy odrobinę inną wersję tego przepisu:
Mazurek kokosowy z czekoladą od Ani Lewandowskiej
Jak napisała Anna Lewandowska na Instagramie, mazurek kokosowy to przepis dla zabieganych. Czego potrzebujemy do przygotowania tego smakołyku?
Ciasto kokosowe: 5 jajek, 2 łyżki oleju kokosowego, 10 łyżek mąki kokosowej, wanilia, szczypta soli.
Masa czekoladowa: 8 daktyli, 150 ml śmietany ryżowej, 1 łyżeczka oleju kokosowego, 2 łyżki kakao.
Wykonanie: składniki na ciasto dokładnie i zarabiamy ciasto. Wykładamy nim płaską foremkę i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach C. Daktyle moczymy w gorącej wodzie, a następnie blendujemy je z mleczkiem ryżowym, olejem kokosowym i kakao. Masę rozprowadzamy na upieczonym spodzie. Dekorujemy owocami lub bakaliami.
Smacznego i wesołych Świąt Wielkanocnych!
Zobacz także:
Anna i Robert Lewandowscy planują trzecie dziecko? "Płodzimy zawsze po zgrupowaniach"
Lewandowska ma znanego ojca chrzestnego! "Przygotuje mnie na łódzką filmówkę"
Lewandowska przeszła metamorfozę. Od wyjazdu do Barcelony nie jest już tą samą osobą!










