Reklama
Reklama

Wolszczak, Dębska, Wendzikowska i Linda: gwiazdy na otwarciu modnego lokalu

Grażyna Wolszczak, Maria Dębska, Anna Wendzikowska i Bogusław Linda z żoną, Lidią Popiel gościli wczoraj na otwarciu nowego miejsca kulinarnych doznań na mapie Warszawy. Położona na terenie Woli restauracja Primitivo została zainspirowana pasją podróżniczą jej pomysłodawcy i właściciela, Piotra Popińskiego. Menu przenosi gości nad Morze Śródziemne, promując tradycje kulinarne, uważane przez ekspertów za najzdrowsze na świecie.

Na warszawskiej Woli powstała nowa restauracja, która już w dniu formalnego otwarcia awansowała do rangi jednego z najmodniejszych lokali stolicy. Świadczy o tym tłum gwiazd, które pojawiły się tam 13 marca, żeby wraz z właścicielem restauracji, Piotrem Popińskim świętować oficjalne rozpoczęcie działalności. Wpadli m.in Grażyna WolszczakMaciej ZakościelnyBogusław Linda z Lidią Popiel, Anna Wendzikowska, a nawet Piotr Rubik.

Reklama

Twórca lokalu nie ukrywa, że inspiracją były dla niego podróże. Szczególnie upodobał sobie basen Morza Środziemnego, region, a w zasadzie regiony, których kulinarne tradycje uważane są za najzdrowsze na świecie. 

Primitivo: nowe miejsce na kulinarnej mapie Warszawy

W Polsce nie brakuje lokali, w których można spróbować dań kuchni południa Europy, jednak często sprawiają one wrażenie nieco przekombinowanych. Jak tłumaczył szef kuchni Primitivo, Grzegorz Wroński, w rozmowie z portalem Na Temat, tego właśnie chce unikać: 

"Stawiamy na prostotę i smak. Na talerzu chcemy podać trzy składniki, które zachwycają swoją jakością i smakiem. To dla nas".

Restauracja otrzymała nazwę czerwonej odmiany winogron, uprawianych głównie w Apulii i Kampanii w południowych Włoszech. Początki tego szczepu sięgają jednak również regionów Francji, Hiszpanii, Grecji i Chorwacji. Dlatego menu restauracji nie ogranicza się jedynie do dań znanych z kuchni włoskiej, lecz szeroko pojętego basenu Morza Śródziemnego

Dębska, Linda, Popiel i Pawlicki na inauguracji nowego lokalu

W karcie można znaleźć zarówno włoską burratę, jak i greckie saganaki, czy francuską zupę cebulową, a pizze i włoskie makarony sąsiadują z hiszpańskimi klopsikami. Jak tłumaczy Piotr Popiński w rozmowie z Na Temat, jego ekipa przywiązuje ogromną wagę do jakości składników:

„Kuchnia i dieta śródziemnomorska uważane są za najzdrowsze na świecie. Gotujemy w oparciu o oryginalne produkty i receptury pochodzące z krajów basenu Morza Śródziemnego, dodając do tego to co najlepsze z naszego polskiego, lokalnego rynku”. 

Przywiązanie do jakości produktów stanowi fundament współczesnej kuchni, w każdym razie tej z najwyższej półki. Jest to zarazem zawodowe motto szefa kuchni, Grzegorza Wrońskiego, którego wspiera Michał Szcześniak, doceniony przez Przewodnik Michelin za potrawy serwowane w innej warszawskiej restauracji Elixir. 

Wolszczak, Łapanowski, Rubik, Stankiewicz: tłum gwiazd na otwarciu restauracji

Obok kulinarnych przeżyć, Primitivo oferuje także doznania estetyczne. Wnętrze zostało zainspirowane pierwszą siedzibą legendarnej restauracji NOMA. Jak ujawnia Piotr Popiński:

"Materiały jakich użyliśmy do wystroju to prawdziwe, ponad 100 letnie drewno, naturalny kamień, ceramika i szkło. Naturalnie, bez plastiku i tworzyw sztucznych. Nasze kolory, to barwy ziemi – zielenie, brązy, beże, szarości, odcienie bieli i czerń. To wszystko powoduje, że nie tylko autorska kuchnia, ale też klimat naszej restauracji jest odmienny od oferty warszawskich lokali i trafia w najbardziej wysublimowane gusta". 

Gwiazdy już doceniły nowy koncept kulinarny na gastronomicznej mapie stolicy. Na otwarcie przybyli między innymi: znany z przywiązania do dobrej kuchni Bogusław Linda z żoną, Lidią Popiel, aktorka i szefowa warszawskiego teatru, Grażyna Wolszczak, piosenkarka Kasia Stankiewicz, rzadko widywana na salonach Katarzyna Paskuda, aktorzy: Maciej Zakościelny, Maria Dębska i Antoni Pawlicki oraz znawcy kuchni: Grzegorz Łapanowski i Robert Sowa. Wpadł nawet Piotr Rubik…

Zobacz też:

Nie na to liczyli Rubikowie po przeprowadzce do Miami. Na jaw wyszły zaskakujące fakty

Grażyna Wolszczak wraca do bolesnych wspomnień. Tragedia położyła się cieniem na jej życiu

Śródziemnomorska kuchnia: Dlaczego uchodzi za najzdrowszą?

pomponik.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy