Wojciech Modest Amaro został wyróżniony przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną tytułem "Chef de L’Avenir". W 2011 roku w Warszawie otworzył restaurację Atelier Amaro, która jako pierwsza restauracja w Polsce uzyskała gwiazdkę Michelin. Amaro był jurorem kulinarnego reality show Polsatu Top Chef. W 2020 roku otrzymał "Grand Prix de l’Art de la Cuisine", nagrodę Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej w Paryżu. Dlaczego, pomimo sukcesów, Modest Amaro zamknął swoje restauracje?
Restauracje Modesta Amaro w Warszawie i Zakopanem
Modest Amaro swoją pierwszą autorską restaurację otworzył w 2011 r. w Warszawie. Na sukcesy nie trzeba było długo czekać. W 2013 r. restauracja Atelier Amaro zdobyła historyczną, pierwszą w Polsce gwiazdkę Michelin. W 2019 roku restauracja została przeniesiona na Plac Trzech Krzyży w Warszawie.
Modest Amaro zmotywowany sukcesem postanowił zainwestować w Zakopanem. W lipcu 2020 roku została otwarta Heart by Amaro. Restauracja była wspólnym projektem Amaro i jego zakopiańskich wspólników. Sama restauracja Amaro znajdowała się w centrum Zakopanego. To jednak był początek rewolucyjnych zmian w życiu Modesta Amaro.

Dlaczego Modest Amaro zamknął restauracje?
Modest Amaro, jak wielu Polaków prowadzących restauracje, zderzył się z trudnymi wymaganiami pandemii koronawirusa. Kryzys spowodowany pandemią COVID19 sprawił, że mistrz kuchni został zmuszony do zamknięcia restauracji w Warszawie i Zakopanem. Jak dowiadujemy się z programu "Uwaga! Kulisy Sławy", Modest Amaro musiał pożegnać się z pasją:
"Zamknęliśmy restaurację. Nie dało się jej prowadzić w tych obostrzeniach covidowych, z taką jakością i profilem. Nie dostaliśmy szansy na przetrwanie. Ale nie pożegnałem się z pasją. Czas covidowy był dobrym czasem zresetowania, przewartościowania kilku rzeczy." - mówił w programie TVN Modest Amaro.
Modest Amaro przyznał jednocześnie, że czas pandemii był dla niego momentem, w którym przewartościował ważne rzeczy. Razem z żoną Agnieszką Amaro postanowili sprzedać swój dom w Wilanowie, do którego wprowadziła się Małgorzata Rozenek.
Modest Amaro oddalili się z żoną od zgiełku stolicy. Pożegnali się z Warszawą i obecnie prowadzą ekologiczną farmę pod Konstancinem, gdzie wybudowali... kaplicę.

Duchowa przemiana Modesta Amaro
Wojciech Modest Amaro i Agnieszka Amaro są obecnie bardzo religijnym małżeństwem. Ślub cywilny para wzięła w 2012 roku, a według różnych informacji sześć lat później zdecydowali się powiedzieć sobie "Tak" w kościele. Amaro koło domu postawił kaplicę, do której co tydzień zapraszają wiernych, co jest konsekwencją nawrócenia:
"Poznanie żywej relacji z Bogiem, poprzez słowo i eucharystię zmieniło mnie jako człowieka. Przestałem być egoistyczny, przestałem zaopatrywać się tylko w obsesyjny perfekcjonizm mojej pracy i inne elementy. To jest wielopłaszczyznowe uzdrowienie." - mówił Modest Amaro w Uwaga! Kulisy Sławy.
Czy Modest Amaro podejmie się prowadzenia restauracji? Choć trudno przewidzieć, co przyniesie przyszłość, znany kucharz podzielił się swoją historią na chrześcijańskim festiwalu dla młodzieży na Śląsku. W 2022 roku mówił, że najbardziej żałuje tego, że kuchnia i związany z nią sukces stały się dla niego bożkiem. To może oznaczać koniec jego kariery, jaką znamy.
Mimo wszystko Modest Amaro nie zamierza rezygnować z gotowania. W ubiegłym roku do świata mediów przedostały się informacje o tym, że razem z żoną chcą podjąć się nowego przedsięwzięcia w ramach tzw. chef's table. To specjalny stolik dla VIP-ów w restauracji, który pozwala na oglądanie szefa kuchni przy pracy. Z tą jednak różnicą, że VIP-y odwiedzałyby domową kuchnię Modesta Amaro.
CZYTAJ TAKŻE:
Patryk Vega, Wojciech Modest Amaro - te gwiazdy zmieniły nazwiska
Wojciech Modest Amaro wydał za mąż kolejną pasierbicę. Wesele urządził w amerykańskim stylu?










