Reklama

Reklama

Magda Gessler

Magda Gessler /Pawel Wodzynski/Dzien Dobry TVN/East News /East News
  • Data urodzenia:

    10.07.1953

  • Miejsce urodzenia:

    Komorów

  • Kraj urodzenia:

    Polska

  • Rodzina i związki:

    • Piotr Ikonowicz,
    • Waldemar Kozerawski,
    • Lara Gessler,
    • Tadeusz Müller
  • Zawód:

    restaurator/ka

  • Produkcje:

    • Waldemar Kozerawski,
    • "Kuchenne rewolucje",
    • "MasterChef Polska"
Magda Gessler z domu Ikonowicz urodziła się 10 lipca 1953 roku w Komorowie. Jest restauratorką, malarką, właścicielką kilkunastu restauracji i osobowością medialną. Jak wygląda życiorys najbardziej znanej restauratorki w Polsce? Dowiedzmy się!

Życiorys

Ojciec Magdy Gessler to Mirosław Ikonowicz, dziennikarz i korespondent, pochodzący z Wilna. Natomiast matka, Olga Borkowska, pochodziła z Rosji i zajmowała się zawodowo gotowaniem. To właśnie matka zaraziła Gessler miłością do gotowania.

Ze względu na pracę Ikonowicza, rodzina często się przeprowadzała. W efekcie Magda dzieciństwo spędziła w Sofii w Bułgarii, natomiast jako nastolatka mieszkała w Hawanie na Kubie, a później w Madrycie, gdzie ukończyła malarstwo w Królewskiej Akademii Sztuk Pięknych św. Ferdynanda. Życie za granicą zaowocowało nauką nowych języków – restauratorka mówi biegle w języku niemieckim, hiszpańskim, włoskim, angielskim, portugalskim i oczywiście polskim.

Ma młodszego brata – Piotra Ikonowicza, działa w polityce po stronie lewicy, jest dziennikarzem i prawnikiem.

Kariera

Kariera gastronomiczna Magdy Gessler nabrała rozpędu po ślubie z Piotrem Gesslerem, który wywodził się z rodziny restauratorów. Małżeństwo prowadziło restaurację "U Fukiera", której właścicielką do dziś jest Magda. Dzięki owej restauracji zyskała rozgłos i rozpoznawalność w branży gastronomicznej. W 2005 roku wydała książkę "Kuchnia, moja pasja", a dwa lata później ukazał się tytuł "Kocham gotować" – Magdy Gessler przepis na życie”. Kolejna książka Gessler pojawiła się w 2012 roku i nazywała się "Kuchenne Rewolucje. Przepisy Magdy Gessler".

W 2010 roku zaczęła pisać felietony kulinarne – najpierw dla tygodnika "Wprost", a następnie dla tygodnika "Newsweek". Od tego samego roku jest również  prowadzącą programu "Kuchenne rewolucje", które przyniosły jej największą popularność. Program stał się hitem stacji TVN i nadawany jest nieprzerwanie do dziś.

W latach 2017-2019 prowadziła również program "Sexy kuchnia Magdy Gessler". Od 2012 roku zasiada w jury w programie "MasterChef". W 2016 roku pojawiły się wyroby mięsne o nazwie "Besos", które były sygnowane wizerunkiem restauratorki.

Życie prywatne

W Madrycie Magda Gessler poznała swojego pierwszego męża, Volkharta Müllera, który był niemieckim korespondentem prasowym. W 1983 roku powitali na świecie syna Tadeusza Müllera

Cztery lata później mąż zmarł na raka, a Magda wróciła do ojczyzny. Po powrocie do Polski poznała Piotra Gesslera, z którym wzięła ślub i doczekała się córki Lary (ur. 1989). Zarówno Tadeusz, jak i Lara podążyli śladami rodziców i również spełniają się w branży gastronomicznej.

W trakcie małżeństwa z Piotrem Gesslerem Magda zakochała się w młodszym o 13 lat kelnerze Mariuszu Diakowskim, który pracował w ich restauracji. Restauratorka odeszła od męża i związała się z kelnerem. Ich związek trwał siedem lat. 

Magda Gessler od lat jest w związku z Waldemarem Kozerawskim, chirurgiem plastycznym. Dzielą swoje życie pomiędzy Polską i Kanadą, bo właśnie tam ukochany Gessler prowadzi własną klinikę medycyny estetycznej.

Plotki

Zdjęcia

Wideo