9 grudnia wspólne gotowanie rozpocznie się od zupy rybnej. Jej bazą będzie ekstraktywny bulion na łbach i kręgosłupach, a w potrawie znajdzie się też sporo warzyw. Na danie główne Ewa Wachowicz zrobi zaskakujący bigos cygański - zaskakujący, bowiem bez kiszonej kapusty. Z kolei na deser upiecze sernik. Receptura będzie bardzo ciekawa, bo w tym serowniku nie znajdziemy ani grama... sera.
Kolejny odcinek 16 grudnia będzie niezwykły, bo... jubileuszowy! W ciągu ostatnich 16 lat powstało dokładnie 500 programów! Tym razem gotowanie zacznie się od rosołu na perliczce. Zupa trafi na talerz w towarzystwie domowego makaronu, którego - co ciekawe - do tej pory nigdy nie pojawił się w "Ewa gotuje".

Na danie główne będzie polędwiczka wieprzowa zapiekana w boczku, a w przygotowaniu potrawy pomoże Mateusz Gessler. Po obiedzie Ewa zaprosi widzów na panettone. Ta słynna włoska babka pochodzi z Mediolanu. Tradycyjnie wypiekana jest w okresie świąt Bożego Narodzenia i Nowego Roku.
Receptura jest specyficzna, bowiem panettone powstaje z dwóch ciast, z których jedno dojrzewa przez 12 godzin.

Wachowicz i Gessler przy wspólnym blacie w trzech ostatnich odcinkach jesiennego sezonu "Ewa gotuje". Mamy zdjęcia
Z kolei 23 grudnia, czyli w przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany a choinka ubrana, więc autorce programu nie pozostanie nic innego niż przygotować potrawy na uroczystą wieczerzę. Krzątanina w kuchni zacznie się od postnej zupy grzybowej z suszonymi śliwkami. Kolejnym daniem będą kotleciki z pieczarek i suszonych grzybów leśnych, podane z modrą kapustą. Tę potrawę specjalnie dla Ewy przyrządzi Mateusz Gessler. Na deser Ewa upiecze piernik. Ciasto będzie nietypowe, bowiem powstanie na zsiadłym mleku.
"Ewa gotuje" trzy ostatnie odcinki sezonu - 9, 16 i 23 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie.










