Reklama
Reklama

Magda Gessler oferuje świąteczną kolację za najniższą krajową pensję

Magda Gessler jak co roku raczy świątecznymi daniami. Nie są one tanie, ale jeśli ktoś nie ma ochoty gotować bożonarodzeniowych tradycyjnych potraw, a chce zjeść po staropolsku, może zamówić u popularnej restauratorki wigilijną kolację z dostawą do domu. Ile trzeba zapłacić za takie luksusy?

Magda Gessler dzięki temu, że prowadzi w stacji TVN "Kuchenne rewolucje" i poucza innych restauratorów, sama uważana jest za jedną z osobowości polskiej gastronomii. Restauratorka w związku z tym ceni się w branży, co przejawia się między innymi w kosztach dań, jakie można znaleźć w jej lokalach.

Reklama

Świaąteczne dania od Magdy Gessler

Należąca do Magdy Gessler łódzka restauracja Polka już opublikowała w swoich mediach społecznościowych bożonarodzeniowe menu, które można zamawiać na święta. Smakosze, którzy skuszą się na proponowane dania wigilijne muszą być gotowi na wydatek około 2 tys. 400 zł!

Świąteczny catering od Gessler w 2022 roku wyceniony został na 2114 zł. Zatem teraz jest droższy o 300 zł.

W ofercie cateringowej smakosze znajdą bigos staropolski po 96 zł za kilogram, dorsza po grecku w cenie 42 zł za 150 g, kapustę z grochem - 58 zł za 1 kg. W tej samej cenie można też kupić sałatkę warzywną.

Są też dania mięsne: schab, karczek porcja 1 kg za  105 zł, wołowina w czerwonym winie z kapeluszami podgrzybków 200 g za 60 zł, kaczkę lakierowaną miodem - połówka, czyli porcja o wadze 600 g to wydatek 66 zł, zaś polędwiczka wieprzowa w sosie śmietanowo-grzybowym to koszt 48 zł za 200 g,  a dorsz w cieście kosztuje 52 zł za 200 g.

Wegetarianie znajda też coś dla siebie. W ofercie są gołąbki z kaszą w sosie grzybowym (2 szt.), kaszotto z grzybami (250 g), albo na ratatui z pulpecikami z ciecierzycy (250 g). - wszystkie te dania po 40 zł.

Pierogi i zupy na wigilię

Wśród dań oferowanych przez kucharzy restauracji Polka nie może zabraknąć pierogów. Dostępne są trzy ich warianty: z kapustą i grzybami, ruskie oraz z mięsem.

Cena pierogów z lokalu Magdy Gessler wynosi aż 92 zł za kilogram. To o 14 złotych więcej niż w ubiegłym roku, kiedy za pierogi trzeba było zapłacić 78 zł. Po przeliczeniu wychodzi, że cena jednego pieroga wzrosła z 4,33 zł do  5,11 zł.

Świąteczne zupy oferowane przez kucharzy Magdy Gessler to barszcz z uszkami po 26 zł oraz grzybowa z łazankami 28 zł za 350 ml tych zup.

Najdroższe desery

W restaracji Magdy Gessler najabrdziej poszybowały ceny deserów. Tort bezowy Pavlova kosztuje 160 zł za kilogram. Nie wiele tańszy jest makowiec świąteczny, za kilogram którego trzeba zapłacić ok. 150 zł.

Tanio nie jest. Do lipca tego roku najniższa pensja netto wynosiła 2397,56 zł, czyli praktycznie tyle ile kosztuje świąteczny catering u popularnej restauratorki. Na szczęście od lipca najniższa krajowa pensja to już 2784 zł netto.

Zobacz też:

Niewiarygodne, co podano Magdzie Gessler. "Młodzi ludzie i tak trują ludzi!"

Wściekła Gessler wrzeszczała przed wejściem. Dantejskie sceny w brudnym lokalu zaskoczyły nawet ją

Tak wygląda dom Gessler. Intensywne barwy, osobliwe obrazy i wielki piec na środku jadalni

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Magda Gessler
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama