Reklama

Reklama

Reklama

Ujawniono menu na jubileusz królowej Elżbiety II. Hitem będzie „kurczak koronacyjny”

Królowa Elżbieta II (96 l.) w tym roku obchodzi 70-lecie wstąpienia na brytyjski tron. Z okazji pierwszego takiego jubileuszu w historii Wielkiej Brytanii, kucharze postanowili zabrać gości w kulinarną wyprawę po dziejach i tradycjach monarchii.

Królowa Elżbieta II, która 21 kwietnia skończyła 96 lat, od 70 lat zasiada na brytyjskim tronie. Objęła tgo po zmarłym ojcu, królu Jerzym VI 6 lutego 1952 roku, jednak koronacja odbyła się półtora roku później, 2 czerwca 1953 roku. 

Panowanie Elżbiety II liczy się jednak od dnia oficjalnego przejęcia obowiązków. Ponieważ rocznica tej daty przypadła na czas podwyższonego zagrożenia pandemicznego, a i sama królowa też była zakażona,  oficjalne uroczystości przełożono na czerwiec. W tym czasie do Londynu przyjadą głowy państw świata, by złożyć gratulacje najdłużej panującej monarchini na świecie.  Elżbieta II dawno już zostawiła w tyle dotychczasowa rekordzistkę, królową Wiktorię, która panowała przez 63 lata. 

Reklama

Jubileuszowe menu królowej Elżbiety II

Brytyjczycy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że szanse na powtórzenie takiej okazji jest w ich życiu żadna, a w skali monarchii – znikoma. Nic dziwnego, że jak zaczęli świętować królewski jubileusz 3 miesiące temu to końca nie widać.  Kulminacja obchodów została zaplanowana na 2-5 czerwca. Przewidziana jest parada wojskowa, koncert z udziałem największych brytyjskich gwiazd, m.in. Queen z Adamem Lambertem, Roda Stewarda i Duran Duran, a Windsorowie pojawią się na Derbach w Epson Downs. 

W tych dniach restauracje, które włączyły się w obchody platynowego jubileuszu, będą serwowały specjalne menu. Z okazji najdłuższego w dziejach Wielkiej Brytanii panowania, kucharze postanowili zabrać gości w kulinarną podróż po historii i tradycjach. Najważniejszą pozycją w menu będzie tak zwany kurczak koronacyjny, którego historia sięga srebrnego jubileuszu  króla Jerzego V świętowanego w 1935 roku. Był także serwowany na bankiecie koronacyjnym królowej Elżbiety II. 

Receptura opracowana przez Rosemary Hume i Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School zawiera m.in: pieczonego kurczaka bez kości, czerwone wino, morele i sos curry zredukowany do konsystencji kremu. Królewscy kucharze zalecają podawać kurczaka koronacyjnego z sałatką z ryżu i zielonego groszku oraz ulubionym przez członków rodziny królewskiej szampanem Krug. Ci, którzy poskąpią równowartości 900 złotych na Krug Grande Cuvee Brut, mogą użyć zwykłego białego prosecco. No ale wiadomo, to już nie będzie to samo…

Poza kurczakiem koronacyjnym, w jubileuszowym menu znalazły się także: kurczak po królewsku, czyli w śmietanowym sosie pieczarkowym z dodatkiem cebuli, papryki, pieczarek i oliwy, paluszki serowe, paluszki ananasowe, chipsy McCain, a dla bardziej wymagających – vol-au-vent, czyli owalne paszteciki z ciasta francuskiego, które można wypełnić dowolnym nadzieniem, np. wątróbką czy drobiowym ragout. 

Brzmi smakowicie?

Zobacz też:

Czarne chmury nad Jaworowicz. Dziennikarka usłyszała poważne zarzuty

Co się działo w willi Hugh Hefnera? Na jaw wychodzą kolejne surowe zasady

POMAGAMY UKRAINIE

***

pomponik.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Nie przegap
najgorętszych
plotek!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie. Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj Pomponik.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »