Magda Gessler: biała kiełbasa i sałatka jarzynowa
Magda Gessler poleca na świąteczny stół białą kiełbasę według swojego przepisu. Ponieważ jej córka jest wegetarianką, to restauratorka ma także pomysł na potrawę przypominającą w smaku kiełbasę. Do tego robi konfiturę z cebuli, z karmelu z octu winnego z goździkami z cynamonem.
Moja córka jest wegetarianką, dlatego dla niej przygotowuję białą kiełbasę z chałki i ziemniaków. Wyrabia się ją dokładnie tak samo, jak tradycyjną białą kiełbasę, ale zamiast mięsa korzysta się z chałki i ziemniaków. Ziemniaki traktuje się tak, jakbyśmy przygotowywali je na placki ziemniaczane. Dokładnie tak, jak się robi gołąbki czy kiszkę ziemniaczaną
Przypominamy też przepis na sałatkę jarzynową a'la Gessler, za która przepadają wszyscy Polacy. Nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Przygotowanie jej jest bardzo proste, jarzyny i jajka gotujemu i kroimy w grubą kostkę. Dodajemy odsączony groszek. Majonez mieszamy z musztardą i dodajemy do potrawy.

Dorota Wellman: jajka faszerowane pastą musztardową
Dorota Wellman uwielbia jajka faszerowane pastą musztardową. Kiedyś podzieliła się przepisem, który jest dziecinnie prosty. Ugotowane jajka kroimy na pół i wyjmujemy z nich żółtka. Dodajemy do nich łyżkę ostrej musztardy, dwie łyżki śmietany i łyżeczkę miodu. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Ewa Wachowicz: babka wielkanocna
Ewa Wachowicz słynie z przepysznych ciast. Na święta poleca babkę, do której potrzebne jest 500 g mąki, 350 g cukru, 250 g masła, cztery jajka, szklanka mleka lub śmietany, trzy łyżki kakao, łyżka proszku do pieczenia oraz cukier wanilinowy. Podczas przygotowywania ważna jest kolejność. Najpierw ucieramy masło z cukrem, po czym dodajemy żółtka oraz cukier wanilinowy. Mąkę należy połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać z mlekiem do utartych żółtek.
Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy białej, następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta, bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C

Robert Makłowicz: wielkanocny mazurek
W tym zestawieniu nie mogło zabraknąć przepisu Roberta Makłowicza na mazurka. Potrzebne nam będą: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru pudru, trzy żółtka i sól, 150 g cukru, cztery łyżki mleka, 150 g masła, 40 g kakao, dwa żółtka i laska wanilii.
Z podanych składników mąki zagnieść kruche ciasto, następnie schłodzić pół godziny w lodówce i rozwałkować na dużą tortownicę. Z kawałka ciasta zrobić wałek i ułożyć na brzegu, robiąc rant. Upiec na złoto
Później należy przygotować masę. Cukier i mleko rozpuścić na ogniu. Dodać kakao i gotować, jednocześnie mieszając. "Gdy masa zacznie gęstnieć, odstawić, dodać masło, przemieszać, gdy trochę przestygnie dodać żółtka, wanilię oraz nieco soli i ucierać, aż masa zgęstnieje i nieco zblednie. Jaszcze ciepłą wylać na podpieczony spód i zostawić mazurek do wystygnięcia" - wyjaśnia Makłowicz.

Ania Starmach: śledź w śmietanie
Anna Starmach zdradziła swój autorski przepis na śledzia w śmietanie. Należy się zaopatrzyć w: 500 ml śmietany 12 proc., 3 jabłka, 2 cebule, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę posiekanego koperku, 1 łyżeczkę chrzanu, sok z cytryny, sól i pieprz.
Następnie kroimy w plasterki jabłka i cebulę, po czym skrapiamy cytryną. Do tego dodajemy chrzan, koper, śmietanę, cukier, sól i pieprz. Śledzie mieszkamy z sosem i odkładamy na kilka godzin.

Dorota Gardias: sałatka śledziowa
Dorota Gardias, nie przepada za świątecznym objadaniem się. "Niestety bardzo dużo jedzenia się marnuje. Lepiej zrobić porządny obiad. (...) Zjeść normalny obiad i dziękuję, a nie zrobić tak, żeby stół się uginał, a potem wyrzucać" - mówiła w rozmowie z Plejadą.
Jest jednak jedna potrawa, której ciężko jej się oprzeć. To sałatka ze śledziami! Jej przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić drobno śledzie, dodać piórka sparzonej cebuli, jajka na twardo oraz przyprawy. Dodajemy sos składający się ze śmietany i majonezu.

Anna Lewandowska: jajka faszerowane szpinakiem
Anna Lewandowska poleca na świąteczny stół faszerowane jajka, ponieważ zawierają wiele cennych składników odżywczych. Do ich wykonania potrzebujemy: 6 jajek, 2 łyżki domowego majonezu, 2 garści baby szpinaku, 2 łyżki świeżej bazylii, 2 łyżki koperku, 1 łyżka Lio Shake Jarmuż, szczypta soli, szczypta pieprzu, 1 ząbek czosnku, kilka kropel oliwy z oliwek. Całość, z wyjątkiem jajek, blendujemy. Żółtka dodajemy do farszu i ponownie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz i gotowe!

Pascal Brodnicki: udo jagnięce pachnące rozmarynem
Pascal Brodnicki podzielił się na Instagramie przepisem na udo jagnięce z rozmarynem. Pokrojone warzywa gotujemy na pół-miękko w osolonej wodzie. Jagnięcinę smarujemy oliwą, obtaczamy w czosnku i obficie posypujemy rozmarynem.
Zrumień mięso ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem. Powinno to trwać krótko, ogień musi być mocny. Uważaj, by nie nakłuwać mięsa przy przewracaniu, aby nie stało się twarde i łykowate na skutek wypłynięcia soków. Na dno głebokiego rondla wlej pół szklanki wody i włóż zrumienione mięso. Piecz przez 40-45 minut. Co jakiś czas odwracaj mięso, zaś co 5 minut polewaj je wyciekającym podczas pieczenia sosem.
Mięso wyjmujemy, a sos stawiamy na wolnym ogniu i wlewamy do niego syrop klonowy oraz miód. Dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i mieszamy delikatnie.
Przygotuj vinaigrette, mieszając najpierw musztardę i ocet balsamiczny, a następnie wlewając wolno oliwę z oliwek, nie przerywając mieszania. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną bazylią.
By wykonać to danie, do listy zakupów należy dopisać: 1 małe udo jagnięce (ok. 1 kg) bez kości, 6 gałązek świeżego rozmarynu, 1 pęczek natki pietruszki, 3 marchewki, 2 pietruszki, 3 młode ziemniaki, 1 białą rzepę, 6 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżkę miodu, 1 łyżkę syropu klonowego, 1 ząbek czosnku, 1 garść pomidorków koktajlowych, tłuszcz do smażenia, sól i pieprz. Natomiast na sos musimy mieć przygotowane: 1 łyżeczkę musztardy Dijon, 1⁄2 szklanki oliwy z oliwek, 1 posiekany pęczek bazylii i 1⁄2 łyżeczki octu balsamicznego.

***
Zobacz także:
Przerażające, co się stało z Szojgu! Wieści o zaufanym człowieku Putina aż mrożą!
Skrzynecka pojechała pod Tatry. Szybko tego pożałowała
Brtiney Spears otwiera się na temat seksu w ciąży: "Jest świetny"








