Gwiazdy zdradzają swoje przepisy wielkanocne. Kiełbasa od Gessler, mazurek od Makłowicza i sałatka od Gardias

Oprac.: Julka Mijał

Magda Gessler, Pascal Brodnicki, Anna Starmach, Robert Makłowicz
Magda Gessler, Pascal Brodnicki, Anna Starmach, Robert Makłowiczmateriał zewnętrzny

Magda Gessler: biała kiełbasa i sałatka jarzynowa

Moja córka jest wegetarianką, dlatego dla niej przygotowuję białą kiełbasę z chałki i ziemniaków. Wyrabia się ją dokładnie tak samo, jak tradycyjną białą kiełbasę, ale zamiast mięsa korzysta się z chałki i ziemniaków. Ziemniaki traktuje się tak, jakbyśmy przygotowywali je na placki ziemniaczane. Dokładnie tak, jak się robi gołąbki czy kiszkę ziemniaczaną
mówiła w rozmowie z PAP.
Magda Gessler
Magda Gessler VIPHOTO/East NewsEast News

Dorota Wellman: jajka faszerowane pastą musztardową

Dorota Wellmann
Dorota WellmannArtur Zawadzki/REPORTEREast News

Ewa Wachowicz: babka wielkanocna

Gdy wszystkie składniki utworzą gładką masę, dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Następnie ciasto podzielić na dwie połowy i z jednej zrobić masę czekoladową: dosypać kakao i pozostałe 10 dag cukru. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładanie ciasta zacząć od kilku łyżek masy białej, następnie dać kilka łyżek czekoladowej i tak do wyczerpania ciasta, bacząc, by na wierzchu była masa z kakao. Piec ok. 1 i 1/2 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 st. C
informuje Ewa Wachowicz na swojej stronie internetowej.
Ewa Wachowicz w przeszłości obracała się w świecie polityki
Ewa Wachowicz w przeszłości obracała się w świecie politykiPawel Wodzynski/East NewsEast News

Robert Makłowicz: wielkanocny mazurek

Z podanych składników mąki zagnieść kruche ciasto, następnie schłodzić pół godziny w lodówce i rozwałkować na dużą tortownicę. Z kawałka ciasta zrobić wałek i ułożyć na brzegu, robiąc rant. Upiec na złoto
instruuje Makłowicz na YouTubie.
Robert Makłowicz
Robert MakłowiczTadeusz Wypych/REPORTEREast News

Ania Starmach: śledź w śmietanie

Anna Starmach
Anna StarmachKurnikowskiAKPA

Dorota Gardias: sałatka śledziowa

Dorota Gardias jest jedną z najpopularniejszych pogodynek w Polsce
Dorota Gardias jest jedną z najpopularniejszych pogodynek w PolsceArtur ZawadzkiEast News

Anna Lewandowska: jajka faszerowane szpinakiem

Anna Lewandowska
Anna LewandowskaAKPA

Pascal Brodnicki: udo jagnięce pachnące rozmarynem

Zrumień mięso ze wszystkich stron na dobrze rozgrzanej patelni z tłuszczem. Powinno to trwać krótko, ogień musi być mocny. Uważaj, by nie nakłuwać mięsa przy przewracaniu, aby nie stało się twarde i łykowate na skutek wypłynięcia soków. Na dno głebokiego rondla wlej pół szklanki wody i włóż zrumienione mięso. Piecz przez 40-45 minut. Co jakiś czas odwracaj mięso, zaś co 5 minut polewaj je wyciekającym podczas pieczenia sosem.
instruuje Pascal.
Przygotuj vinaigrette, mieszając najpierw musztardę i ocet balsamiczny, a następnie wlewając wolno oliwę z oliwek, nie przerywając mieszania. Dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną bazylią.
radzi Pascal.
Pascal Brodnicki
Pascal BrodnickiAIMŹródło: AIM
Jacek Kurski zabrał głos ws. rozwodu Cichopek!pomponik.tv
pomponik.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?