72 zł za cztery pączki od Magdy Gessler. Zrobiliśmy test i wiemy, czy warto!

Damian Glinka

Magda Gessler
Magda GesslerPawel WrzecionMWMedia

Magda Gessler vs. tańsza cukiernia

Magda Gessler tłumaczy się z drogich pączków!pomponik.tv
Magda Gessler vs. "tańsza" cukiernia
Magda Gessler vs. "tańsza" cukierniaDamian Glinkapomponik.tv

Magda Gessler przegrała z "tańszą" wersją?

Magda Gessler vs. "tańsza" cukiernia
Magda Gessler vs. "tańsza" cukierniaDamian Glinkapomponik.tv
Magda Gessler vs. "tańsza" cukiernia
Magda Gessler vs. "tańsza" cukierniaDamian Glinkapomponik.tv

Magda Gessler - test smaku!

Magda Gessler broni ceny swoich pączków!

Pączki - potrzebne składniki i przepis

  • 1 kg mąki
  • 100 g drożdży
  • 1 jajko
  • 6 - 8 żółtek
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 0,5 l mleka
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka spirytusu (ewentualnie czystej wódki)
  • marmolada różana 
  • cukier puder lub lukier
  • 1 kg smalcu + 1 l oleju (do smażenia)
  • Przygotowujemy rozczyn: 100 ml mleka ogrzewamy do temperatury około 37 st. C., wkruszamy do niego drożdże, dodajemy 20 g cukru oraz tyle mąki by powstała konsystencja gęstej śmietany. Odstawiamy do wyrośnięcia
  • Przygotowujemy ciasto: Mleko podgrzewamy do temperatury około 30 st. C. Masło rozpuszczamy i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Z mąki, mleka, rozczynu drożdżowego, utartych z cukrem żółtek, jajek oraz spirytusu wyrabiamy ciasto, pod koniec dodając przestudzone, rozpuszczone masło. Wyrabiamy dokładnie elastyczne, gładkie ciasto. Zostawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość. Po wyrośnięciu ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 10 porcji. W każdej porcji umieszczając łyżeczkę marmolady, formujemy pączki i pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • Wyrośniete pączki smażymy w płaskim naczyniu, na rozgrzanym głębokim tłuszczu, tak aby mogły swobodnie pływać. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy lukrem.
pomponik.pl
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?