Reklama

Reklama

Reklama

Magda Gessler kusi świątecznym tortem makowym. Cena? Nie do wiary...

Magda Gessler (69 l.) słynie z umiejętności śrubowania cen. W tym roku w jej warszawskiej cukierni jest znacznie drożej niż w ubiegłym, co poniekąd można zrozumieć, biorąc pod uwagę, że inflacja w Polsce osiągnęła poziom dwucyfrowy. Jednak czy 450 zł za ciasto z makiem, nawet "uroczyste", nie wydaje się jednak przesadą?

Magda Gessler lubi chwalić się, że sprzedawane przez nią słodkości są powstają na bazie unikatowych receptur, pochodzących między innymi od jej babci z Sardynii i zawierają wyłącznie naturalne składniki. To oczywiście ważne i niewątpliwie na wpływ na cenę. Tę zależność wyjaśniła w zeszłym roku Katarzyna Bosacka na przykładzie pączków.

Katarzyna Bosacka wyjaśnia zależność cena - jakość

Najtańsze nie posiadają nie tylko prawdziwego nadzienia, lecz nawet prawdziwego ciasta: "Są wcześniej przygotowywane w całości, smażone, nadziewane, oblane pomadą (posypane cukrem) i zamrażane. Dopiero w sklepie się je rozmraża i wtedy trafiają na półkę". 

Reklama

Jest raczej oczywiste, że produkt oparty na dobrych składnikach musi kosztować więcej od składającego się z najtańszych zamienników. Mało tego, nie jest tajemnicą, że w tym roku święta Bożego Narodzenia wypadną drożej niż w zeszłym i skok cen będzie boleśniej zauważalny niż przy porównaniu zeszłego roku z wcześniejszym. 

Magda Gessler śrubuje ceny

Winna jest inflacja, która w Polsce osiągnęła już poziom dwucyfrowy. A ponieważ wśród produktów, które zauważalnie podrożały, znalazły się jajka, masło i cukier. Łatwo można przewidzieć, że trzeba będzie wydać więcej na ciasta, bez względu na to, czy się je upiecze samodzielnie, czy kupi w cukierni. Natomiast skok cen, który przed świętami zafundowała swoim klientom Magda Gessler wiele osób uznało za przesadę. 

Najwięcej emocji budzi tort makowy z pomarańczami. W Delikatesach u Fukiera trzeba za niego zapłacić 450 złotych. Niestety, w opisie tortu próżno szukać informacji o jego wadze, co oznacza, że nie da się też ustalić, ile porcji można z niego wykroić. Jest za to skład:

„Mak niebieski, jaja wiejskie kurze, cukier, mąka pszenna, pomarańcze, sok pomarańczowy, mascarpone, śmietanka pasteryzowana, pomarańczowa skórka kandyzowana, mleko krowie, wanilia, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, cukier puder, spirytus”. 

Do tego koniecznie koc z akrylu za 459 zł od Przetakiewicz i mamy święta na bogato...

Zobacz też:

Magda Gessler tylko polizała. Skandal po wizycie restauratorki w burgerowni

Magda Gessler ujawnia przyszłoroczne plany. Będzie jednak film?

Magda Gessler sprzedaje grzyby. Ceny robią wrażenie

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Magda Gessler | święta | Makowiec | U Fukiera

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy