Reklama

Reklama

Reklama

"Lany chrust" na tłusty czwartek. Błyskawiczny przepis od Kasi Tusk!

Kasia Tusk (34 l.) podzieliła się z czytelnikami smakowitą propozycją z okazji tłustego czwartku. Blogerka opublikowała szybki i prosty przepis na "lany chrust", który spokojnie może być alternatywą dla tradycyjnych faworków. Smacznego!

Kasia Tusk to nie tylko znana córka Donalda Tuska, ale również jedna z najpopularniejszych blogerek w Polsce. Jest autorką strony Make Life Easier na której publikuje treści związane z modą, gotowaniem czy wystrojem wnętrz i inspiruje kobiety do życia w stylu minimalizmu. Jej profil na Instagramie obserwuje prawie pół miliona osób!

Kasia od 2014 roku jest żoną architekta, Stanisława Cudnego. Para doczekała się dwóch córek, z czego imię młodszej cały czas pozostaje tajemnicą. Mieszkają w Sopocie. 

Tłusty czwartek: Przepis na "lany chrust" od Kasi Tusk

Reklama

Tłusty czwartek kojarzy Ci się wyłącznie z pączkami i faworkami? Nic bardziej mylnego. 

Kasia Tusk pokazała czytelnikom ciekawy przepis na "lany chrust", który nie dość, że przepysznie smakuje, to w dodatku przygotowuje się go błyskawicznie!

Do wykonania tego przysmaku wystarczy garnek lub szeroka patelnia, szczypce albo sitko z rączką oraz rękaw cukierniczy.

Jakich składników będziesz potrzebować?

  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 3 średnie jajka,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki spirytusu,
  • 1 czubata łyżka cukru pudru,
  • min. 400 ml oleju roślinnego do smażenia.

Proporcje wystarczą na 10 sporych chruścików.

Jak zrobić "lany chrust"?

  1. Do miski wsyp mąkę, wbij jajka i dolej mleko.
  2. Całość dokładnie wymieszaj/zmiksuj.
  3. Dodaj spirytus (lub mocną wódkę), cukier puder, a na koniec proszek do pieczenia.
  4. Wymieszaj/zmiksuj na gładką masę.
  5. Rozgrzej sporo oleju w głębokim garnku lub szerokiej patelni.
  6. Przelej ciasto do rękawa i wyciskaj na rozgrzany tłuszcz, tworząc "esy floresy". :)
  7. Smaż do momentu, aż ciasto zesztywnieje od spodu i zarumienione przełóż na drugą stronę.
  8. Po minucie wyciągnij chrust i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
  9. Szczodrze posyp cukrem pudrem i... gotowe!

"Lany chrust" pasuje do najróżniejszych dodatków - czekoladowego sosu, konfitury czy miodu

Smacznego!

Zobacz też:

Magda Gessler ma swój przepis na pączki. Oto on!

Gwiazdy murem za Ukrainą. Instagram pełen niebiesko-żółtych flag

Śpiewak zabrał się za Wojewódzkiego: "Mało jest osób bardziej obrzydliwych"

pomponik.pl
Dowiedz się więcej na temat: Katarzyna Tusk | make life easier | tłusty czwartek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Nie przegap
najgorętszych
plotek!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie. Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj Pomponik.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »