Ogólnopolska sława Magdy Gessler rozpoczęła się w 2010 roku wraz z pierwszym sezonem "Kuchennych rewolucji". Restauratorka była już wtedy doskonale znana w swojej branży i prowadziła prężnie działające lokale.
Magda Gessler wróciła do początków
Gospodyni słynnego programu o kulinariach udzieliła wywiadu dla magazynu pokładowego "Kaleidoscope", w którym wróciła pamięcią do swoich początków.
Magda Gessler opowiedziała o końcówce lat 80., kiedy to wróciła do Polski. Nie spodziewała się wówczas, że mapa kulinarna kraju będzie aż tak słaba.
"Zaczęło się od tego, że po śmierci męża wróciłam z 5-letnim wówczas synem Tadeuszem z Hiszpanii do Polski. Była końcówka lat 80. Byłam pewna, że przyjeżdżam do kulinarnego raju. Tymczasem okazało się, że na palcach jednej ręki mogę policzyć miejsca z porządną kuchnią, w dodatku były tam serwowane krewetki lub kremówki. Widziałam, że żeby móc tu mieszkać, muszę stworzyć własne miejsce. Coś na kształt ambasady polskiej kuchni dla cudzoziemców" - wyjawiła Gessler.
Magda Gessler dostała lokal w wyniku losowania
Magda Gessler w wyniku losowania dostała wspólnie z mężem Piotrem Gesslerem lokal z historią sięgająca XVI wieku, znajdujący się na warszawskiej starówce.
"Tu nie było nic. Tam, gdzie dziś jest bar, były wtedy toalety. Zaczynaliśmy kompletnie od zera. Byłam w ciąży z Larą, ale i tak jeździłam na bazar po warzywa, owoce. Rozładowywałam zakupy, zagryzałam polską kiełbasę w bułce, stawałam w kuchni i gotowałam dla gości. Malowałam obrazy na ich talerzach" - wspomina Magda Gessler
Magda Gessler jest zdania, że polska kuchnia jest unikalna. Wszystko dlatego, że stanowi połączenie tego, co przez lata wnieśli do nas nasi sąsiedzi.
"Nasza kuchnia jest jedną z najciekawszych w Europie. (...) Na przestrzeni wieków nasi sąsiedzi nie szczędzili nam łez, ale tez wnieśli tu swoje tradycje kulinarne. Czyli na stołach zawitały wpływy szwedzkie, rosyjskie, francuskie, niemieckie włoskie, austriackie. I z nich zrodziła się polska kuchnia" - powiedziała Gessler.









