
Od lat wszyscy miłośnicy kawy straszeni są jej rzekomymi licznymi negatywnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Posiadający ekspresy do kawy być może również zastanawiali się kiedyś, jak czarny napar wpływa na zdrowie. Cóż, może okazać się zaskoczeniem, że pita w umiarkowanych ilościach, czarna kawa z ekspresu posiada całkiem wiele właściwości prozdrowotnych. Powiedzieć więcej, osoby, które spożywają każdego dnia kubek czarnej kawy żyją statystycznie dłużej! Ekspres do kawy może pozwolić nam także uniknąć chorób neurodegeneracyjnych, takich jak zespół Parkinsona czy Alzheimera, zmniejszając ryzyko ich wystąpienia nawet do 60%!

Co jednak z tymi, którzy każdego dnia wolą sięgnąć po inny rodzaj naparu? W końcu kawa z ekspresu to nie jedyny popularny sposób parzenia. Dziś sprawdzimy, czy ekspres do kawy da nam napar zdrowszy niż kawa rozpuszczalna.
Czyli to, co interesuje większość. I w tym przypadku mamy dobrą wiadomość zarówno dla miłośników klasycznego czarnego naparu, jak i proszku typu instant. Za większość kaloryki przeciętnego naparu kawowego odpowiadają przede wszystkim dodatki: mleko, cukier, śmietana czy słodkie syropy.
Ciśnieniowy ekspres do kawy pozwoli nam na przygotowanie naparu, który będzie zawierał od 3 do 5 kalorii - duża czarna kawa będzie zawierać ich maksymalnie kilkanaście. Podobną ilość zawiera kawa rozpuszczalana - w standardowej porcji 2 gramów znajduje się przeciętnie około 7 kalorii. Wciąż, przy tak śladowych ilościach możemy mówić o remisie pomiędzy oboma rodzajami. Należy jednak pamiętać, że kupując saszetkę kawy rozpuszczalnej często kupujemy gotowy napój, który wzbogacony jest o składniki, takie jak sproszkowane mleko czy cukier. W takim wypadku kaloryka naparu będzie odpowiednio wyższa.
Warto również wspomnieć istniejące badania, pokazujące, że kawa posiada właściwości przyspieszające metabolizm, a dodatkowa dawka energii pozwoli spalić więcej tkanki tłuszczowej podczas treningu. Jeśli jesteś osobą, gustującą przede wszystkim w naparach pokroju espresso czy americano, nie masz się o co martwić i nie musisz wykreślać czarnego napoju ze swojej diety.
Choć może to być dla wielu zaskoczeniem, ekspres do kawy daje nam główne źródło antyoksydantów w diecie przeciętnego człowieka (aż 79% dziennej dawki przyjmujemy właśnie w formie czarnego naparu)! Znajduje się w niej około tysiąca różnego rodzaju przeciwutleniaczy, mających pozytywny wpływ na nasze zdrowie, zapobiegających przedwczesnej śmierci, chroniąc nas przed niezwykle wolnymi rodnikami, które zdolne są nawet do uszkodzenia naszego DNA.
Tu jednak pojawia się pewnego rodzaju kontrowersja: podczas procesu palenia kawy wytwarza się akrylamid, potencjalnie niebezpieczny środek chemiczny, który w dużych dawkach może prowadzić do uszkodzenia systemu nerwowego. Kawa rozpuszczalna przez sposób jej produkcji zawiera nawet dwukrotnie więcej akrylamidu w porównaniu z naparem, który przygotuje ekspres do kawy.
Nie ma jednak powodów do obaw - szkodliwa dawka jest wielokrotnie wyższa od ilości spożywanej w diecie. Spożycie szkodliwej ilości akrylamidu poprzez konsumpcję kawy jest po prostu fizycznie niemożliwe. Niezależnie od tego, czy głównym źródłem antyoksydantów jest dla nas ekspres do kawy, czy saszetka naparu rozpuszczalnego, można je pić bez obaw.
Zawartość kofeiny to właściwie największa różnica pomiędzy kawą z ekspresu a kawą rozpuszczalną. Kofeina przyjmowana w rozsądnych dawkach (do 400 miligramów, a więc od 3 do 5 filiżanek dziennie) nie jest szkodliwa, a niewielkie efekty uboczne zależne są przede wszystkim od pory jej przyjmowania czy indywidualnej reakcji organizmu. W tym wypadku to, co jedna osoba uzna za zaletę kawy z ekspresu, druga osoba może zinterpretować jako wadę. Kawa z ekspresu może bowiem zawierać nawet dwukrotnie więcej kofeiny (aż do 120 miligramów) w stosunku do tej samej ilości kawy rozpuszczalnej (od 60 do 80 miligramów). Wszystko ze względu na fakt wydzielania się kofeiny pod wpływem kontaktu z wodą, która jest używana w procesie "proszkowania" kawy rozpuszczalnej (co ciekawe, podobny mechanizm wykorzystuje się podczas "dekofeinizacji" kawy bezkofeinowej).
Jeśli jednym z powodów picia kawy jest dla ciebie solidna dawka energii, ekspres do kawy przyniesie jej więcej od kawowego proszku.
Tak jak w większości przypadków, odpowiedź jest bardziej złożona od prostego "tak" lub "nie". Kawa parzona ma minimalnie mniej kalorii, więcej kofeiny, a także mniej szkodliwego akrylamidu. Kawa instant cechuje się natomiast niższą zawartością kofeiny, częściej jest także wzbogacana w procesie produkcji o podbijające kaloryczność dodatki.
Koniec końców wybór należy do nas: mamy nadzieję, że ten tekst ułatwi przeprowadzenie w głowie bilansu za i przeciw. Bo najlepsza kawa to taka, która jest najlepsza dla Ciebie! Smacznego!
Artykuł sponsorowany
