Żurek to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce, które serwowane jest podczas Świąt Wielkanocnych. Jednak niewiele z nas wie, że to tradycyjne danie, jest dość łatwo zepsuć. Jakie błędy popełniamy najczęściej?
Jak zrobić żurek?
Podstawą dobrego smaku żurku jest zakwas. Jednak najlepiej nadaje się ten z mąki żytniej, o czym niektórzy zapominają. To dopiero pierwszy najczęstszy błąd. Drugim, który jest zaraz po zakwasie, to dodanie śmietany do zupy. Według restauratorki Magdy Gessler to bardzo poważny błąd.
Żurek według Magdy Gessler
Znana restauratorka zdradziła nieco swoje sposoby na idealne danie, w którym zakocha się cała nasza rodzina.
Zwracajmy uwagę na kwas, który dodajemy do żurku. Ma być prawdziwy, z żytniej mąki! I bardzo ważne, nasz żurek będzie pyszniejszy, jeśli nie dodamy do niego śmietany! Tego dnia żurek powinien być chudy, kwaśny, z dużą ilością majeranku i czosnku
Ponadto wybór kiełbasy również jest ważny. Według Gessler najlepiej sprawdzi się albo biała alba szara kiełbasa. Pozostałe zamienniki mogą zepsuć smak.
Alarmuje także, by zwracać uwagę na kolor mięsa w szarej Kiełbasie. Jeśli jest on różowy, oznacza to, że użyto peklosoli, która może być szkodliwa dla organizmu.
Co to jest peklosól?
Peklosól to inaczej sól peklowa, która używana jest podczas peklowania mięs, czyli gdy są one konserwowane. Jej stosowanie wzbudza wiele kontrowersji, w szczególności w wyrobie wędlin i kiełbas. Wszystko za sprawa obecnych azotynów lub azotanów, które w nadmiarze mogą być szkodliwe dla organizmu.

Zobacz też:
Agnieszka Mazurek nie żyje. Prokuratura wszczęła śledztwo. Szokujące okoliczności zgonu
Takich zmian w programie "Rolnik szuka żony" nikt się nie spodziewał. Fani będą zaskoczeni
Pomagajmy Ukrainie - Ty też możesz pomóc!








