Reklama

Reklama

Reklama

"Milionerzy". Kiedy rozpoczęło się drugie tysiąclecie? - To było pytanie warte milion

Kiedy rozpoczęło się drugie tysiąclecie? Na to pytanie odpowiedział Jacek Iwaszko w ubiegłym roku i wygrał milion złotych. Dzisiaj powtórka programu. Sprawdź, czy odpowiesz na pytania, a którymi zmierzył się zwycięzca.

Od kilku dni stacja TVN nadaje powtórki teleturnieju "Milionerzy". We wtorkowy wieczór widzowie jeszcze raz zobaczą, jak Jacek Iwaszko wygrywa milion złotych. Jest okazja, by sprawdzić swoją wiedzę. Czy wygrałbyś w teleturnieju "Milionerzy"? Odpowiedz na pytania, z którymi zmierzył się czwarty w historii polskiej edycji zwycięzca.

"Milionerzy". Powtórka programu, w którym padnie odpowiedź za milion złotych

1. Która ze znanych bohaterek dziecięcej literatury "I biegu przyspiesza, i gna coraz prędzej, i dudni, i stuka, łomoce i pędzi":

Reklama

  • A. Kaczka Dziwaczka Brzechwy
  • B. Tuwimowska lokomotywa
  • C. zła zima Konopnickiej
  • D. Fredrowska małpa w kąpieli

Poprawna odpowiedź: B.

2. Dyskietkę:

  • A. skanowano w skanerze
  • B. sprzedawano z rysikiem
  • C. wynaleziono w Polsce
  • D. zastąpiono pendrive'em

Poprawna odpowiedź: D.

3. Telazjoza to choroba pasożytnicza oczu. Których z wymienionych nie dotyka?

  • A. nicieni
  • B. psów
  • C. kotów
  • D. ludzi

Poprawna odpowiedź: A.

4. Na geometrii literą h najczęściej oznacza się w trójkącie jego:

  • A. postawę
  • B. środek ciężkości
  • C. wysokość
  • D. wierzchołek

Poprawna odpowiedź: B.

5. Najkrótszą rzeką jest najdłuższa rzeka:

  • A. Europy
  • B. Azji
  • C. Ameryki Południowej
  • D. Afryki

Poprawna odpowiedź: A.

6. Zgodnie z Ewangelią wg św. Łukasza, Duch Święty podczas chrztu Jezusa zstępuje jako:

  • A. baranek
  • B. ryba
  • C. gołębica
  • D. biała lilia

Poprawna odpowiedź: C.

Zobacz też:

Proces Depp vs. Heard. Fani aktora znaleźli mu nową partnerkę

Jasnowidz Jackowski alarmuje Polaków! Mówi o "wielkiej akcji na moście". "Trzeba w szpitalach stworzyć dużo miejsca"

Pomagajmy Ukrainie - Ty też możesz pomóc!

7. Który produkt naturalnie nie zawiera laktozy lub zawiera jej śladowe ilości?

  • A. żółty ser dojrzewający
  • B. pełne mleko w proszku
  • C. ser twarogowy
  • D. kefir

Poprawna odpowiedź: A.

8. W myśl słynnego powiedzenia Alberta Einsteina nie gra w kości.

  • A. Juliusz Cezar
  • B. Newton
  • C. Bóg
  • D. on sam

Poprawna odpowiedź: C.

9. Wszystkie wydzielają zapach piżma. Tylko jeden to kuzyn selera. Który?

  • A. piżmak
  • B. skunks
  • C. wół piżmowy
  • D. szczwół plamisty

Poprawna odpowiedź: D.

10. Tytułowy bohater oper G. Rossiniego "Cyrulik Sewilski" nazywa się tak samo jak tytułowy bohater opery "Wesele Figara":

  • A. Gioacchina Rossiniego
  • B. Wolfganga Amadeusza Mozarta
  • C. Ludwika van Beethovena
  • D. Stanisława Moniuszki

Poprawna odpowiedź to B.

11. Jednostka miary reaktywności reaktora jądrowego to (przy tym pytaniu Jacek Iwaszko wykorzystał wszystkie koła ratunkowe; najpierw wybrał "pół na pół", potem o pomoc poprosił publiczność, a na koniec wykonał "telefon do przyjaciela"):

  • A. euro
  • B. złoty
  • C. rubel
  • D. dolar

Poprawna odpowiedź: D. 

"Milionerzy". Kiedy rozpoczęło się drugie tysiąclecie? - To było pytanie warte milion

12. Kiedy rozpoczęło się drugie tysiąclecie?

  • A. 1 stycznia 1000 r.
  • B. 1 stycznia 1001 r.
  • C. 1 stycznia 2000 r.
  • D. 1 stycznia 2001 r.

Poprawna odpowiedź: B. 

Zobacz też:

"Milionerzy". Gdzie jest Maastricht?

"Milionerzy". Kto trzykrotnie deklaruje w wierszu, że a "w dupie małe miasteczka"?

Proces Depp vs. Heard. Kate Moss będzie zeznawać w sprawie byłego partnera

pomponik.pl

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Nie przegap
najgorętszych
plotek!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie. Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj Pomponik.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »