
Urządzasz właśnie swoją nową kuchnię lub przeprowadzasz jej gruntowny remont? Zastanawiasz się nad zakupem nowej kuchenki, ale nie wiesz, czy wybrać gazową, czy indukcyjną? W takim razie poniższy tekst powinien Cię zainteresować. Omówimy w nim pokrótce kuchnie indukcyjne i gazowe, podpowiemy, jakie mają zalety i wady, czym różnią się od siebie. Dzięki temu powinno być łatwiej podjąć decyzję o zakupie. Zapraszamy do lektury.

Kuchenka obok lodówki to kluczowy sprzęt AGD. Kuchnie są większe lub mniejsze, osobne lub w tzw. aneksie, ale ich wyposażenie zwykle jest podobne. Kuchnie wolnostojące posiadające piekarnik umożliwiają przygotowanie posiłków dla domowników, pieczenie ciast itd. Wybór jednego z modeli urządzenia spośród dostępnych na rynku to jednak nie lada wyzwanie. Z jednej strony kuchenka to zakup na lata, z drugiej ma ona wpływ zarówno na wygodę i szybkość gotowania dań oraz wysokość płaconych rachunków.
W ostatnich kilkunastu latach kuchnie gazowe zyskały silnego konkurenta, którym są kuchenki indukcyjne. Kuchnie indukcyjne działają na zasadzie indukcji elektromagnetycznej, czyli nagrzewają tylko dno garnka, a nie całą powierzchnię płyty. Dzięki temu zapewniają:
- szybkość i wygodę gotowania, ponieważ indukcja nagrzewa się bardzo szybko i pozwala na precyzyjną regulację temperatury, - oszczędność energii i pieniędzy, - bezpieczeństwo - kuchenki indukcyjne nie mają otwartego ognia, nie nagrzewają się tak mocno i wyłączają się automatycznie, gdy nie ma na niej garnka, - łatwość czyszczenia - indukcja ma gładką i płaską powierzchnię, na której nie ma żadnych palników, które mogłyby ulec zalaniu, - estetykę - kuchenki indukcyjne mają bardziej nowoczesny wygląd niż ich gazowe odpowiedniki.
Kuchenki gazowe to klasyczne i sprawdzone rozwiązania, które pomimo obecności na rynku od pokoleń nadal mają wierne grono swoich zwolenników. Jakie są ich zalety?
- niższa cena zakupu - choć najniższa cena nie powinna być dla nas głównych kryterium zakupowym, - łatwość obsługi - kuchnie gazowe nie wymagają specjalnych garnków ani patelni, - smak i aromat potraw - wśród osób, które zmieniły kuchenką na indukcję nie brakuje opinii, że przygotowanie na nich potraw daje nieco inny smak, aniżeli na gazowych.
Po stronie wad możemy wymienić:
- wolniejsze i mniej efektywne gotowanie, - większe zużycie energii (częste gotowanie na gazie ma spory wpływ na rachunki), - mniejsze bezpieczeństwo - otwarty ogień to ryzyko poparzenia się np. przez małe dziecko, - trudność w czyszczeniu - każda wylana potrawa na palniki oznacza o wiele więcej czyszczenia.
Znamy zatem argumenty po stronie obu kuchenek. O ile jednak kuchnia gazowa może być naturalnym wyborem, o tyle indukcja wciąż budzi sporo pytań. Zebraliśmy zatem kilka informacji, dla kogo może być ona dobrym wyborem? W skrócie będą to osoby, które:
- chcą gotować w krótszym czasie, - nie chcą płacić wysokich rachunków za gaz, - zwracają uwagę na bezpieczeństwo (rodzice małych dzieci), - lubią czystość w kuchni, a indukcja jest łatwiejsza do jej utrzymania, - lubią nowoczesny i elegancki design.
Jak widać, wybór kuchenki nie jest łatwy. Dla ułatwienia warto zadać sobie pytanie, jak często gotujemy? Jeśli regularnie to kuchenka indukcyjna pomoże nam oszczędzić sporo cennego czasu. W przypadku gotowania głównie w weekendy możemy postawić na jej gazowy odpowiednik.
