Reklama
Reklama

Królowa Elżbieta II nie zasiądzie do wigilijnego stołu! Wiadomo dlaczego!

Życie za murami królewskiego dworu często owiane jest tajemnicą. Na szczęście czasy się zmieniają, a zwykli śmiertelnicy mogą poznać więcej tajemnic monarchii, jak chociażby ta w jaki sposób obchodzone są Święta Bożego Narodzenia w królewskim zamku. Niektóre tradycje mogą nieźle zaskoczyć!

Spotkania z rodziną, opłatek, 12 wigilijnych potraw, sianko pod obrusem i prezenty pod choinką... Boże Narodzenie to wyjątkowy czas w naszych domach.

Na europejskich dworach królewskich również. Choć gwiazdkowe zwyczaje mają różne. Jak świętują koronowane głowy? W Wielkiej Brytanii nie celebruje się Wigilii, najważniejszy jest świąteczny obiad 25 grudnia. Elżbieta II od lat wydaje go w Sandringham.

Brytyjczycy dają sobie prezenty, ale mają jeszcze coś - krakersy. I bynajmniej nie chodzi tu o słone ciasteczka, a zabawną niespodziankę zapakowaną na kształt cukierka. Po rozerwaniu królowa może znaleźć w środku np. papierową koronę. Do kolacji wigilijnej nie zasiada też belgijska rodzina królewska.

Reklama

Oglądają wtedy jasełka. Przy wigilijnym stole spotyka się natomiast król Norwegii Harald V z rodziną. Danie główne? Solone jagnięce żeberka.

***
Czytaj więcej na kolejnej stronie: 

A po kolacji obowiązkowe wystawienie za drzwi miseczki z pudingiem ryżowym dla julenissena - "skrzyżowania" niegdysiejszego domowego skrzata i dzisiejszego świętego mikołaja, który przynosi prezenty. Skrzat, a dokładniej krasnoludek - jultomte, odpowiada za podarunki także w Szwecji.

Lata temu przynosił je wigilijny koziołek. Stukał do drzwi i znikał w mroku. Jego figurka ze słomy przetrwała do dzisiaj jako typowo szwedzka ozdoba świąteczna. W pałacu królowej Sylwii i króla Karola XVI Gustawa ich nie brakuje.

Na dworze królowej Danii - Małgorzaty II - nie może natomiast zabraknąć świątecznego piwa, które przygotowują co roku browary Carlsberg i Tuborg. Doskonałe do gęsi faszerowanej suszonymi owocami, ulubionego wigilijnego dania królowej.

Pieczone mięsa i wędliny królują też na stołach w Hiszpanii. Król Filip VI i królowa Letizia nie wyobrażają sobie świąt bez słynnej hiszpańskiej szynki dojrzewającej - jamón serrano. I nie łamią się opłatkiem, tak jak my, a turrónem, rodzajem nugatu z orzechami.  

***
Zobacz więcej materiałów wideo: 

Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: Królowa Elżbieta II
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Polecamy